Wikiversity

To Internet Message Access Protocol ή IMAP είναι ένα Διαδικτυακό πρωτόκολλο, το οποίο συνδυάζει μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρουν το πρωτόκολλο POP3 (Post Office Protocol) και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω Παγκόσμιου Ιστού (webmail), αφού επιτρέπει την προαιρετική αποθήκευση μηνυμάτων στον υπολογιστή του χρήστη. Ταυτόχρονα διατηρείται και ένα αντίγραφο της αλληλογραφίας στον διακομιστή (server). Η πρόσβαση σε έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πραγματοποιείται μέσω ενός ειδικού προγράμματος αλληλογραφίας (προγράμματος-πελάτη όπως π.χ. το Mozilla Thunderbird). Συνήθως τα προγράμματα που υποστηρίζουν το POP3 υποστηρίζουν και το IMAP. Σε οποιονδήποτε υπολογιστή και αν βρίσκεται ο χρήστης και οποιοδήποτε πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αν χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό του, το IMAP τα "βλέπει" όλα με την ίδια δομή.

Πρωτόκολλα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Το IMAP είναι πρωτόκολλο επιπέδου εφαρμογών (κατά Μοντέλο αναφοράς OSI) το οποίο επιτρέπει σε ένα λογισμικό-πελάτη (client) να προσπελάσει ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομειόυ σε ένα απομακρυσμένο διακομιστή (server). Η έκδοση IMAP που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η έκδοση 4, αναθεώρηση 1 (IMAP4rev1) η οποία ορίζεται από το RFC 3501. Ένας διακομιστής IMAP στην πράξη δέχεται επικοινωνία από την port 143. Το IMAP όταν χρησιμοποείται με Secure Sockets Layer, είναι γνωστό ως IMAPS και δέχεται επικοινωνία από την port 993.

Το IMAP λειτουργεί και με σύνδεση και χωρίς σύνδεση. Τα προγράμματα-πελάτες τα οποία χρησιμοποιούν το IMAP συνήθως αφήνουν τα μηνύματα να υπάρχουν και στον διακομιστή, εκτός εάν ο χρήστης επιλέξει την διαγραφή τους. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας IMAP το οποίο επιτρέπει περισσότερους από ένα χρήστες να διαχειρίζονται το ίδιο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα περισσότερα λογισμικά ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (πελάτες) υποστηρίζουν το IMAP (πέρα από το POP), όμως είναι λιγότεροι οι διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι οποίοι υποστηρίζουν το IMAP. [1] Το πρωτόκολλο IMAP παρέχει πρόβαση στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το λογισμικό-πελάτης μπορεί να αποθηκεύει τοπικά αντίγραφα των μηνυμάτων, αλλά αυτά θεωρούνται ως προσωρινή αποθηκευμένη μνήμη των emails (που βρίσκονται αποθηκευμένα στο διακομιστή).

Ιστορία

Το IMAP σχεδιάστηκε από τον Μάρκ Κρίσπιν το 1986 ως ένα πρωτόκολλο απομακρυσμένης πρόσβασης μια θυρίδας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε αντίθεση με τον γνωστό POP, το οποίο ήταν σχεδιασμένο για την λήψη αλληλογραφίας .[2]

Το IMAP ήταν στο παρελθόν γνωστό ως Internet Mail Access Protocol, Interactive Mail Access Protocol (RFC 1064) αλλά και ως Interim Mail Access Protocol.[3]

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. Mullet, Diana (2000). Managing IMAP. O'Reilly. σελ. 25. ISBN 059600012X. 
  2. «The IMAP Connection - IMAP Status and History». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2012. 
  3. http://www.iana.org/assignments/service-names

Εξωτερικοί σύνδεσμοι