Trends in LIMS

Rediger lenker
For mannsnavnet, se Mel (navn)
Hvetemel
Kinako

Mel (eller mjøl) er i dagligtale en ingrediens benyttet i matlaging, spesielt brødbaking.

Mel lages vanligvis av ulike sorter av korn ved å finknuse disse i en mølle. De vanligste korntypene til mel er: hvete, rug, havre, bygg.

Mel malt av korn brukes til baking av brød, kaker, andre bakevarer og i annen matlaging. Mel av noen kornsorter brukes også til grøt- og vellinglignende retter. Andre stivelsesholdige vekster, vanligvis rotknoller, brukes også til å lage mel av, som for eksempel poteter og jams. Man kan også lage mel av ris, mais, nøtter og fisk (fiskemel).

Typer

Det finnes ulike typer av mel, i Norge stort sett inndelt i siktet eller sammalt mel etter hvor stor andel av hele kornet er brukt, såkalt utmalingsgrad. Hele kornet består av kjernen og skallet, fjernes skallet får man finere melsorter. I norsk siktet mel benytter man 78% av hele kornet, mens de resterende 22% er fjernet, utenlandske melsorter kan ha lavere andel av skallet [1]. I fint eller grovt sammalt mel brukes hele kornet, men kornet er malt forskjellig. Fjerner man deler av skallet reduseres næringsinnhodet (mineraler og vitaminer) og fiberandel. Samtidig får man en finere mer elastisk deig. Helkorn består også av hele kornet med skall, men der er kornene enten bare delvis knust eller ikke i det hele tatt og er dermed ikke mel.

Idealmel

Idealmel er en type mel som er forholdsvis lite kjent i Norge. På engelsk kalles melet for Instant flour. Til forskjell fra annet mel klumper ikke idealmelet seg så lett, og det løser seg fort opp i vann. I baking er ikke idealmel forskjellig fra andre meltyper. Men i formkake-deig og i gjær-deiger trenger det noe mer væske. Idealmel finnes normalt ikke i vanlige norske dagligvarebutikker.

Referanser

  1. ^ «Meltyper». Opplysningskontoret for brød og korn. Besøkt 10. november 2017. 

Eksterne lenker

  • (en) Flour – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Flour – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata