QLIMS Certified Developers’ Program & Inaugural Members

Velkomen til Nynorsk Wikipedia
– eit fritt oppslagsverk som alle kan redigera.
I dag er det 10. oktober 2024 (oppdater)


Nynorsk Wikipedia har no 171 162 artiklar


Skulptur av Demeter

Demeter er den olympiske gudinna for jordbruk i gresk mytologi, som har innverknad over avlingar, korn, mat og fruktbarheit på jorda. Ho er dotter av Kronos og Rhea, og syster til Zevs, Hera, Hestia, Hades og Poseidon. Dottera hennar er Persefone, som blei kona til Hades. Kjenneteikna til Demeter er kornaks og fakkel.

Sjølv om Demeter er mest kjend som korngudinne, er ho òg knytt til helse, fødsel og ekteskap, og hadde samband med underverda. I dei eldste framstillingane av Demeter er ho ei gudinne for korn og tresking, men funksjonane hennar blei utvida utover desse felta, og ho blei ofte identifisert med jordgudinna, Gaia. I dei eldre ktoniske kultane var jordgudinna knytt til underverda, og i dei hemmelege rita (mysteria) deler Demeter og Persefone den doble funksjonen død og fruktbarheit. Demeter er gjevaren av dei hemmelege ritane og gjevaren av lovene for korndyrking. Les meir …

Førre tre vekene:

HainanGambiaelvaStokkebåt


Dagens skandinaviske artikkel
Ellen Johnson-Sirleaf fra Liberia var en av tre prismottakere i 2011.

Liste over mottakere av Nobels fredspris er en oversikt over mottakere fra 1901 til i dag.

Nobels fredspris deles ut hvert år av Den Norske Nobelkomite, og er én av fem nobelpriser. Den anses å være en av verdens mest prestisjetunge priser.

Per 2023 har fredsprisen blitt delt ut 104 ganger. Totalt har det vært 140 mottakere av Nobels fredspris, hvorav 110 enkeltpersoner og 27 organisasjoner. ► Les mer her.

Systerprojekt
Commons
Felles medialager
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibøker
Frie bøker
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies
Artskart
Wikiversity
Frie læremiddel
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Visste du at …
... KaffeklubbenGrønland er den øya i verda som ligg lengst mot nord?
... Bob Dylan-songen «Murder Most Foul» i april 2020 vart den første songen hans som gjekk til topps på ei Billboard-liste i USA, 58 år etter den første utgjevinga hans?
... vatnet i Engavatnet i Brønnøy stundom kan forsvinne heilt på grunn av grottesystem under vatnet og at dette kan skje så raskt at fisk vert liggande igjen på botn?
... den amerikanske astronomen Annie Jump Cannon utarbeidde harvardklassifikasjonen for stjernespektrum og klassifiserte over 395 000 stjerner i løpet av karrieren sin?
... elva Tammerkoski‎ berre er to kilometer lang, men like vel blei grunnlaget for den finske byen Tammerfors?
Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre
Temasider
Om Wikipedia
Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 600 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.

Grunnprinsipp Spørsmål og svar Hjelp Skriva Endra Arbeidskontoret Samfunnshuset Kontakt

Endra lenkjer