Laboratory demand management strategies: An overview
Καλώς ήλθατε στη Βικιπαίδεια,
την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που γράφουμε συμμετοχικά.
Επιλεγμένο λήμμα
Το Λουί Λαμπέρ (γαλλικά: Louis Lambert, προφορά: [lui lãber]) είναι μυθιστόρημα του Γάλλου μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1799-1850), το οποίο γράφτηκε το 1832. Ανήκει στην ενότητα των έργων του «Φιλοσοφικές σπουδές» (Études philosophiques) της σειράς μυθιστορημάτων του Η ανθρώπινη κωμωδία. Η πλοκή του μυθιστορήματος στο μεγαλύτερο μέρος της εκτυλίσσεται σε ένα σχολείο της γαλλικής κωμόπολης Βαντόμ (Vendôme) και αναφέρεται στη ζωή και τις θεωρίες ενός ιδιοφυούς παιδιού, που ενθουσιάζεται από τον Σουηδό φιλόσοφο Εμάνουελ Σβέντενμποργκ (1688-1772).
O Μπαλζάκ έγραψε το Λουί Λαμπέρ το καλοκαίρι του 1832, την περίοδο που έμεινε με τους φίλους του στον Πύργο του Σασσέ. Δημοσιεύτηκε σε τρεις συνολικά εκδόσεις με τρεις διαφορετικούς τίτλους. Το μυθιστόρημα περιέχει μια ελάχιστη μόνον πλοκή και στο μεγαλύτερο μέρος του δίνει έμφαση στις μεταφυσικές ιδέες του ιδιοφυούς του πρωταγωνιστή και του μοναδικού του φίλου (ο οποίος, τελικά, φαίνεται να είναι ο ίδιος ο Μπαλζάκ). Παρόλο που το μυθιστόρημα δεν είναι τυπικό παράδειγμα του ρεαλιστικού στυλ, για το οποίο ο Μπαλζάκ φημιζόταν, παρέχει ενδιαφέρουσα εικονογράφηση της προσωπικής του παιδικής ηλικίας. Ειδικές λεπτομέρειες και γεγονότα σχετιζόμενα με τη ζωή του συγγραφέα – που περιλαμβάνουν τιμωρίες και τον κοινωνικό του οστρακισμό – υποδηλώνουν ότι το βιβλίο, στην πραγματικότητα, είναι τόσο φαντασιούργημα όσο και αυτοβιογραφία. (Διαβάστε το υπόλοιπο λήμμα...)
Σαν σήμερα 12 Νοεμβρίου
- 1793 - Θάνατος του Γάλλου επιστήμονα και πολιτικού, Ζαν Σιλβέν Μπαγί.
- 1840 - Γεννιέται ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν.
- 1979 - Πεθαίνει ο γνωστός στιχουργός Πυθαγόρας Παπασταματίου.
- 1990 - Στέφεται Αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ακιχίτο.
- 1961 - Γεννιέται η Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια.
- 1997 - Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, "κατ' άρθρο", το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Καποδίστριας.
Παρουσίαση
Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει.
Το έργο ορίζεται από τις ιδρυτικές αρχές. Το περιεχόμενό του είναι υπό την άδεια Creative Commons BY-SA και μπορεί να αντιγραφεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ίδιας άδειας –ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς– με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους όρους της άδειας.
Σήμερα, η Ελληνική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει: | |
242.334 λήμματα |
916 ενεργούς εγγεγραμμένους συνεισφέροντες |
Συμμετοχή
Ο καθένας μπορεί διαδικτυακά να δημοσιεύσει άμεσα περιεχόμενο, αρκεί να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες που καθορίζονται από την κοινότητα, π.χ. την επαληθευσιμότητα του περιεχομένου ή την καταλληλότητα των θεμάτων.
Πολλές σελίδες βοήθειας είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων του πως να ξεκινήσετε ένα λήμμα, να επεξεργαστείτε ένα λήμμα ή να τοποθετήσετε μια εικόνα. Μη διστάσετε να θέσετε οποιοδήποτε ερώτημα.
Γνωρίζετε ότι...
- Η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος είναι γνωστή και ως Εν Τρούλω Σύνοδος, γιατί συνεκλήθη στην ειδική αίθουσα που έφερε θολωτή στέγη καλούμενη «αίθουσα Τρούλου»;
- Οι πρώτοι καλλιεργητικοί πολιτισμοί της Νότιας Ασίας αναπτύχθηκαν στους λόφους του Βαλουχιστάν, στα δυτικά της κοιλάδας του Ινδού, σε ένα ομοιογενές σύνολο που έγινε γνωστό ως πολιτισμός της κοιλάδας του Ινδού;
- Η πορτογαλική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα σε 8 ακόμα χώρες εκτός από την Πορτογαλία;