Knowledge Base Wiki

Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.

Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.

Shinty oyunu oynanırken.

Shinty (İskoç Gaelcesi: "Camanachd" veya "Iomain"), sopa ve topla oynan bir takım sporudur. Shinty oyunun ana vatanı Kuzey İskoçya'dır. En önde gelen shinty mücadelelerinden biri, 1896'dan bu yana oynanan Cammanachd Kupası adlı elemeli turnuvadır. Sadece I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında oynanmamıştır. Ayrıca İskoçya'da kuzey ve güney olarak ikiye ayrılmış bir lig daha vardır. Bu iki bölümün kazananları ulusal şampiyonluğa ulaşmak için birbirleriyle play-off (baraj maçı) mücadelesi verirler. Oyunun idari yapısını teşkil eden Camanachd Federasyonu 1893'te kurulmuştur ve oyunu uluslararası bir spor hâline getirmek konusunda çaba göstermektedir.

Oynanışı ve Kuralları

12 oyuncudan (kadın veya erkek) oluşan kalecili iki takım, camán adında çengelli ya da eğimli sopalar kullanarak topu rakip kaleye sokmaya çalışır. Camán adındaki sopalar, lamine ahşaptan, dişbudak ağacından ya da ceviz ağacından yapılır ve boyları 1 metredir. Hızlı ve sert bir oyundur, buz hokeyine ve lakrosa benzer. Bir shinty karşılaşması iki yarıdan oluşur; ikişerli takımlardan oluşan oyun toplam 90 dk., altışarlı takımlardan oluşan oyun toplam 30 dk. sürer.

Shint görece daha az kurallı bir oyundur. Oyunu başlatmak için iki rakip oyuncu yan yana gelir ve sopalarını başlarının üstüne getirirler. Hakem topu bu oyuncuların önüne atar ve oyun başlar. Oyuncular genelde kendi pozisyonunda kalır. Bu nedenle savunma pozisyonu da bir anda hücuma dönüşür. Oyuncular, top havadayken topa vurabilirler ve iki topun iki yüzünü de kullanabilirler. Ayrıca sopalarını rakibi engellemek ve bloklamak için de kullanabilirler. Sadece kaleci topu eliyle oynayabilir ama o da, beyzbol topundan biraz daha küçük olan shinty topunu sadece elinin içiyle tokatlayabilir.

Oyun sahası

Sahanın uzun kenarının kenar çizgisi, kısa çizgisi ise son çizgi olarak anılır. En önemli saha üstü şekilleri orta yuvarlak, iki yarım daire ve iki de kale etrafında bulunan "D" şeklinde alandır. Kalenin direkleri, beyaz ve ağaç ya da metal yapılı olmalıdır. 1,8 m. yarıçaplı çeyrek daireler, köşe noktalarını işaret eder. Sahanın ortasındaki dairenin çapı ise, 10 metredir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar