Knowledge Base Wiki

Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.

Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.

Modifică legăturile
Steven Spielberg

Steven Spielberg în 2016
Date personale
Nume la naștereSteven Allan Spielberg Modificați la Wikidata
Născut (77 de ani)
Cincinnati, Ohio
PărințiArnold Spielberg
Frați și suroriAnne Spielberg[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAmy Irving (1985-1989) Kate Capshaw (1991-prezent)
Număr de copii7[4] Modificați la Wikidata
CopiiMax, Theo, Sasha, Sawyer, Mikaela, Destry
Cetățenie Statele Unite ale Americii[5] Modificați la Wikidata
ReligieIudaism
Ocupație
  • Regizor de film
  • producător de film
  • scenarist
Locul desfășurării activitățiiHollywood[6] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[7][8][9] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materCalifornia State University, Long Beach[*][[California State University, Long Beach (public university in Long Beach, California, United States)|​]]
Saratoga High School[*][[Saratoga High School (public high school in Saratoga, California)|​]]
Arcadia High School[*][[Arcadia High School (public high school in Arizona)|​]]  Modificați la Wikidata
Înălțime170 cm  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Democrat  Modificați la Wikidata
RudeJessica Capshaw (fiică vitregă)
PremiiKnight Commander of the Order of the British Empire[*][[Knight Commander of the Order of the British Empire (award, rank of the Order of the British Empire)|​]] ()
Ordinul Coroanei Belgiei în grad de Comandor[*]
Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania în grad de mare cruce[*] ()
Daytime Emmy Award[*][[Daytime Emmy Award (American TV award)|​]]
Premiul Sindicatului American al Regizorilor[*]
National Humanities Medal[*][[National Humanities Medal (American award for contributions to Humanities)|​]] ()
Medalia Philadelphia pentru Libertate[*]
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor ()
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor ()
Premiul Oscar pentru cel mai bun film ()
New York Film Critics Circle Award for Best Animated Film[*][[New York Film Critics Circle Award for Best Animated Film (award given by the New York Film Critics Circle, honoring the finest achievements in animated filmmaking)|​]]
BAFTA pentru cel mai bun film ()
Premiul Centrului Kennedy[*] ()
Premiul criticilor de film din New York pentru cel mai bun film ()
Premiul Societății Naționale a Criticilor de Film pentru cel mai bun regizor ()
Premiul Societății Naționale a Criticilor de Film pentru cel mai bun regizor ()
Premiul Saturn pentru cel mai bun regizor ()
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor ()
Boston Society of Film Critics Award for Best Director[*][[Boston Society of Film Critics Award for Best Director (award)|​]] ()
Premiul Saturn pentru cel mai bun regizor ()
Critics' Choice Movie Award for Best Director[*][[Critics' Choice Movie Award for Best Director (annual movie awards)|​]] ()
Premiul Hugo pentru cea mai bună prezentare dramatică (, , și )
London Film Critics Circle Award for Director of the Year[*][[London Film Critics Circle Award for Director of the Year |​]] ()
London Film Critics Circle Award for Film of the Year[*][[London Film Critics Circle Award for Film of the Year (class of award)|​]] ()
Premiul Saturn pentru cel mai bun regizor ()
Premiul criticilor de film din New York pentru cel mai bun film ()
Daytime Emmy Award for Outstanding Children's Animated Program[*][[Daytime Emmy Award for Outstanding Children's Animated Program |​]] ()
London Film Critics Circle Award for Film of the Year[*][[London Film Critics Circle Award for Film of the Year (class of award)|​]] ()
Library of Congress Living Legend[*][[Library of Congress Living Legend (award for creative contributions to American life)|​]] (aprilie 2000)[1]
Inkpot Award[*][[Inkpot Award (comics award)|​]] ()
Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*] ()
Medalia Prezidențială pentru Libertate[*]
Premiul AFI pentru întreaga carieră ()
Medalia pentru pace a Națiunilor Unite[*] ()
Premiul Memorial Irving G. Thalberg ()
Premiul Globul de Aur ()
prix du scénario du Festival de Cannes[*][[prix du scénario du Festival de Cannes (award)|​]]
Premiul César ()
César d'honneur[*][[César d'honneur (awarded by the Académie des Arts et Techniques du Cinema, France)|​]]
Premiul Saturn pentru cel mai bun regizor ()
Order Uśmiechu[*][[Order Uśmiechu (international award)|​]]
Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Cavaler[*]
Science Fiction and Fantasy Hall of Fame[*][[Science Fiction and Fantasy Hall of Fame |​]] ()
honorary doctor of Harvard University[*][[honorary doctor of Harvard University |​]] ()[2]
National Board of Review Award for Best Film[*][[National Board of Review Award for Best Film (Annual film award)|​]]
BAFTA pentru cel mai bun regizor
Eagle Scout
Distinguished Eagle Scout Award[*][[Distinguished Eagle Scout Award (distinguished service award)|​]]
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*]
doctor honoris causa al Universității Jagiellone din Cracovia[*]
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor ()[3]
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director[*][[Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director |​]] ()
Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director[*][[Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director |​]] ()
Jupiter[*][[Jupiter (German film and television award, which has been awarded annually as an audience award since 1979)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Steven Allan Spielberg (n. 18 decembrie, 1946, Cincinnati, Ohio)[10] este un regizor, producător și scenarist american. Spielberg este de trei ori câștigător al premiului Oscar și este producătorul de film cu cel mai bun succes financiar al tuturor timpurilor; filmele sale având încasări de aproape 8 miliarde de dolari la nivel mondial. Revista Forbes estimează averea lui Spielberg ca fiind de aproximativ 3 miliarde de dolari. În 2006, revista Premiere l-a declarat cea mai puternică și influentă personalitate din industria filmului. La sfârșitul secolului al XX-lea, revista LIFE l-a declarat cea mai influentă persoană a generației sale.

Într-o carieră de aproape patru decenii, filmele lui Spielberg au atins mai multe teme și genuri. În anii '70, '80 și '90, trei dintre filmele sale, Fălci, E.T. Extraterestrul și Jurassic Park au devenit filmele cu cele mai bune încasări ale vremii. În primii ani din cariera sa de regizor, filmele sale SF și de aventură erau văzute ca un moment de cotitură în industria modernă a filmului.

Prima parte a vieții

Steven Spielberg s-a născut în Cincinnati, Ohio într-o familie de evrei.[11][12][13] Mama sa, Leah (12 ianuarie 1920 - 21 februarie 2017),[14] a fost un pianist de restaurante și concerte, iar tatăl său, Arnold Spielberg (născut în 1917), a fost un inginer electric implicat în dezvoltarea calculatoarelor.[15]Bunicii paterni ai lui Spielberg erau imigranți ucraineni evrei[16][17] care s-au stabilit în Cincinnati în anii 1900; bunica sa a fost din Sudîlkiv, Șepetivka, în timp ce bunicul său era din Kameaneț-Podilskîi.[18][19]

De-a lungul întregii sale vieți de adolescent, Spielberg a realizat filme amatoare cu peliculă de 8 mm împreună cu prietenii săi, primul dintre acestea fiind turnat la un restaurant din Scottsdale, Arizona.

Spielberg a devenit cercetaș în 1958 și a reușit să obțină o insignă de merit în domeniul media realizând un film de 9 minute pe o pelicula de 8 mm, numit The Last Gunfight. La vârsta de 13 ani, Spielberg a câștigat un premiu pentru un film de război de 40 de minute pe care l-a numit Escape to Nowhere.

La liceul Arcadia din Phoenix, Arizona, în 1963, având atunci 16 ani, Spielberg a scris și regizat primul său film independent, un film science-fiction de 140 de minute numit Firelight (care mai târziu avea să îl inspire pentru Întâlnire de gradul trei). Filmul, care avea un buget de 500 de dolari, a fost difuzat în cinematograful său local și a atins un profit de 1 dolar.

După ce părinții săi au divorțat, Steven s-a mutat în California împreună cu tatăl său. Cele trei surori ale sale și mama sa au rămas în Arizona. După ce s-a mutat în California, a vrut să înceapă studiile la Facultatea de Științe Cinematografice de trei ori dar a eșuat de fiecare dată datorită notei sale mici. După ce Spielberg a devenit faimos, facultatea i-a oferit o diplomă de onoare în 1994. A învățat la Universitatea de Stat din California pentru a evita trimiterea în războiul din Vietnam. Cariera sa a început când s-a întors la Universal unde a lucrat, fără să fie plătit, în departamentul de scenarii ca editor de scenariu.

Începutul carierei (1969-1975)

Prima sa angajare profesională în domeniul televiziunii a venit în 1969, când i s-a cerut să regizeze câteva secvențe din serialul Night Gallery. Episodul, Eyes, a avut-o în rol principal pe Joan Crawford (care a fost impresionată de regizorul începător de 22 de ani), iar ea și cu Steven au rămas prieteni apropiați până la moartea ei.

Debutul regizoral al lui Spielberg a avut loc cu filmul The Sugarland Express, un film despre un cuplu căsătorit care este urmărit de poliție în timp ce ei încearcă să recapete custodia copilului lor. Efectele de filmare ale lui Spielberg pentru poliție au fost lăudate de critici, revista The Hollywood Reporter spunând „un nou mare regizor se află la orizont”. Cu toate acestea, filmul nu s-a descurcat foarte bine la încasări și a avut o lansare limitată.

Producătorii studioului Richard Zanuck și David Brown i-au oferit lui Spielberg scaunul regizoral pentru filmul horror Jaws („Fălci”), bazat pe romanul lui Peter Benchley. Filmul despre un rechin ucigaș a câștigat trei premii Oscar (pentru montaj, coloană sonoră și sunet) și a avut încasări în valoare de 470.653.000 de dolari, realizând un record de încasări în Statele Unite ale Americii și a dus la ceea ce presa a numit "Jawsmania". „Fălci” i-a sigilat numele și l-a făcut unul din cei mai tineri milionari. Filmul a mai fost nominalizat și la categoria „Cel Mai Bun Film” și a marcat prima din cele trei colaborări dintre Spielberg și Richard Dreyfuss. În iulie 2022, Steven Spielberg a regizat și filmat videoclipul pentru „Cannibal” de Marcus Mumford, folosind iPhone. Aceasta a fost prima dată când Spielberg a creat un videoclip muzical.[20]

Filmografie

Galerie

Vezi și

Note

  1. ^ https://www.loc.gov/about/awards-and-honors/living-legends/steven-spielberg/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.harvard.edu/on-campus/commencement/honorary-degrees, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.vanityfair.fr/ecrans/article/golden-globes-2023-palmares-complet  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://www.closerweekly.com/posts/steve-spielbergs-family-get-to-know-his-7-kids/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  6. ^ „Steven Spielberg”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ CONOR.SI[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  9. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  10. ^ American Film Institute. „AFI Life Achievement Award”. Afi.com. Accesat în . 
  11. ^ Heller, Zoe (). „FILM / The Real Thing: Steven Spielberg, fueller of fantasies, wizard”. The Independent. Accesat în . 
  12. ^ Shales, Tom (). „THE MAN AT THE TOP OF 'SCHINDLER'S LIST'. The Washington Post. Accesat în . 
  13. ^ Steven Spielberg: A Biography. Da Capo Press. . ISBN 978-0-306-80900-2. 
  14. ^ „Fred A. Bernstein”. Fredbernstein.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „Steven Spielberg Biography (1947?–)”. filmreference.com. Accesat în . 
  16. ^ „Arnold Meyer Spielberg (b. 1917)”. birth-records.mooseroots.com. Accesat în . 
  17. ^ Gutfreund, Sara Debbie (). „Steven Spielberg's Jewish Roots”. The Jewish Website - aish.com. Accesat în . 
  18. ^ Illingworth, Shaun (). „Interview:Spielberg, Arnold”. Rutgers University. Accesat în . 
  19. ^ Tugend, Tom (). „A close encounter with Steven Spielberg's dad”. The Jewish Journal of Greater Los Angeles. Accesat în . 
  20. ^ „Kiss FM - Steven Spielberg a regizat primul său videoclip muzical pentru piesa „Cannibal" a lui Marcus Mumford” (în engleză). Kiss FM. Accesat în . 

Legături externe

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Steven Spielberg