Knowledge Base Wiki

Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.

Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.

Marcel Iancu
Date personale
Născut[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Buzău, România[5] Modificați la Wikidata
Decedat (88 de ani)[1][6][7][8][4] Modificați la Wikidata
Ein Hod⁠(d), Subdistrictul Haifa, Israel Modificați la Wikidata
CopiiJosine Ianco-Starrels[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie România
 Israel[9] Modificați la Wikidata
Ocupațiearhitect
pictor
poet
muzician
sculptor
ilustrator[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiElveția ()[10]
Paris ()[10]
Tel Aviv ()[10] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba germană Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticarhitectură, eseist, pictură în ulei, colaj, basorelief, ilustrație, Found object, Linogravură, xylografie, acuarelă, pastel, design vestimentar, design de interior, scenografie, artă ceramică, frescă, tapiserie
StudiiColegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, ETH Zürich  Modificați la Wikidata
Profesor pentruBluma Odess Ronkin[*][[Bluma Odess Ronkin (pictoriță israeliană)|​]], Ora Lahav Chaaltiel[*][[Ora Lahav Chaaltiel |​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăDada - unul dintre inițiatori, Postimpresionism, Simbolism, Art Nouveau, Cubism, Expresionism, Futurism, Primitivism, Artă abstractă, Constructivism, Suprarealism, Art Deco, Das Neue Leben, Contimporanul, Criterion, Ofakim Hadashim - unul dintre inițiatori.
PremiiPremiul Israel ()
Dizengoff Prize[*][[Dizengoff Prize (Israeli prize for painting and sculpture)|​]]
Histadrut[*][[Histadrut (Israeli trade union)|​]]  Modificați la Wikidata

Marcel Iancu (cunoscut și ca Marcel Janco, în ebraică: מרסל ינקו, n. , Buzău, România – d. , Ein Hod⁠(d), Subdistrictul Haifa, Israel) a fost un pictor, arhitect și eseist român-evreu-israelian. A absolvit în 1917 Academia de Arhitectură din Zürich. A studiat pictura cu Iosif Iser. A fost unul dintre inițiatorii mișcării artistice Dada.

Biografie

Încă din anii liceului scoate împreună cu Tristan Tzara și Ion Vinea revista „Simbol” (1912). Sosit la Zürich în 1915, pentru a studia arhitectura la Institutul Politehnic, frecventează reuniunile artistice de la „Cabaretul Voltaire”, unde îl cunoaște pe Hans Arp și se reîntâlnește cu Tristan Tzara, participând la inițierea mișcării „Dada” și, considerat ca principal autor al numelui mișcării - Arp îi persifla pe amicii români pentru că repetau adesea între ei „da, da”. În această perioadă prezintă afișe, măști, ilustrații, realizează scenarii și ține conferințe pe temele avangardei artistice. Celebre sunt afișul conceput pentru prima expoziție „Dada” în galeria lui Han Corray din Zürich și cel care anunța expoziția dedicată cubismului și artei negre. În 1919, la Basel, înființează împreună cu Hans Arp și Alberto Giacometti grupul „Artiștii radicali”. După ce trece prin Paris (1921), se desparte de Dada și de tendințele suprarealiste.[11]

În 1922 revine în România, devenind unul dintre promotorii artei de avangardă. Face parte din cercul condus de poetul Ion Vinea, care edita revista Contimporanul (1924-1936) și participă cu tablouri la expoziții organizate împreună cu sculptorița Milița Petrașcu și pictorița Margareta Sterian. În spiritul efervescent al vremii, Marcel Iancu se afiliază unor grupări avangardiste cu o componentă eterogenă, ca "Art Nouveau" (1929-1932), „Grupul de artă” și „Criterion” (1933-1937), în care îi regăsim pe M.H. Maxy, Victor Brauner, Hans Mattis-Teutsch, Corneliu Michăilescu. Publică împreună cu Horia Creangă și Octav Doicescu un manifest: „Către o arhitectură a Bucureștilor” (Ed. Tribuna edilitară), o pledoarie pentru o capitală modernă.

În 1941 reușește să se refugieze în Palestina aflată sub mandat britanic. În 1948, după înființarea statului Israel, se afirmă ca profesor și animator al vieții culturale. Organizează grupul „Ofakim hadashim" (Orizonturi noi) și o asociere de creație artistică la Ein Hod, în 1953. În 1952 participă la Bienala din Veneția.

În lucrările de început (în jurul anului 1920), se preocupa de relațiile dintre formă și culoare, cu aplicații la ambianță. În România și apoi la Ein Hod, continuă seria sa de reliefuri policrome și de picturi în ulei, în care sunt dominante problemele de construcție, rezolvate prin perspectiva unui spirit raționalist. Este și autor al unor lucrări de arhitectură, de exemplu Casa „Juster” din București (1929).

Expoziții personale

  • București (între 1932 și 1939)
  • New York (1950)
  • Milano (1961)
  • Paris (1963)

Expoziții colective

  • Expoziția „Dada”, New York (1954)

Expoziții retrospective

  • Tel Aviv (1959 și 1972)
  • București (1996) cu un excelent catalog și aparat critic.

Distincții

  • Premiul israelian Dizengoff (1951)
  • Premiul de Stat Israelian (1967)

Note

  1. ^ a b Marcel ( Marcel Hermann Jancu, dit ) JANCO, Le Delarge 
  2. ^ Janco, Marcel, SIKART, accesat în  
  3. ^ Marcel Janco, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  5. ^ a b http://arch-pavouk.cz/index.php/architekti/1202-janco-marcel, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  7. ^ Marcel Janco, Discogs, accesat în  
  8. ^ Marcel Janco, Store norske leksikon 
  9. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  10. ^ a b c RKDartists, accesat în  
  11. ^ Avram, Sorin; Bădescu, Emanuel; Român, Cristian (2017). 100 de inovatori români. Institutul Cultural Român. p. 132.
Muzeul Jancu - Dada din Ein Hod, Israel

Bibliografie

Marcă poștală din România, emisă în 2004 și reprezentând Compoziția 1926 de Marcel Iancu
  • Centenar Marcel Iancu: Arhitect, artist plastic, teoretician. Muzeul Național de Artă, București, 1997
  • W. Verksuf: Marcel Iancu, Dada, Teufen (Elveția), 1957
  • Harry Seiwert: Marcel Janco: Dadaist, Zeitgenosse, wohltemperierter morgenländischer Konstruktivist. Lang, Frankfurt am Main, 1993

Legături externe