Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.
Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.
Pauline Gotter[*][[Pauline Gotter (Wife of Friedrich Wilhelm Schelling)|]] Caroline Schelling[*][[Caroline Schelling (German writer and translator)|]] (–)
Félix Ravaisson[*][[Félix Ravaisson (French academic (1813–1900))|]], Johann Erich von Berger[*][[Johann Erich von Berger (German astronomer and philosopher (1772-1833))|]]
Gândirea filozofică a lui Scheling a cunoscut un îndelungat proces de dezvoltare. Pornind de la operele lui Immanuel Kant și Johann Gottlieb Fichte precum și de la filozofia lui Baruch Spinoza, în primele sale opere este caracteristică punerea pe același plan a obiectului și subiectului. Acest punct de vedere stă la baza concepției sale asupra filozofiei identității, concepție impregnată de panteism, în care Dumnezeu se confundă cu forțele și legile universului. În perioada următoare a creației sale filozofice, Schelling se distanțează de panteism și elaborează un sistem pe care îl denumește filozofie pozitivă. Prin aceasta definește existența omului ca o formă de prezență a conștiinței de sine în absolut, esența umană dimpotrivă ca activitate creativă liberă.
Opere
Erster Entwurf eines Systems der Naturphilosophie ("Prima schiță pentru un sistem al filozofiei naturii", 1799)
System des transcendentalen Idealismus ("Sistemul idealismului transcendental", 1800)
Bruno, oder über die göttlichen und natürlichen Prinzipien der Dinge ("Bruno, sau dialog asupra principiilor divine și naturale ale lucrurilor", 1802)
Philosophie der Kunst ("Filozofia artei" - prelegeri - 1802-1803)
Vorlesungen über die Methode des akademischen Studiums ("Prelegeri asupra metodologiei studiului academic", 1803)
Darlegung des wahren Verhältnisses der Naturphilosophie zu der verbesserten Fichte'schen Welt ("Explicarea adevăratei relații a filozofiei naturii cu lumea perfecționată a lui Fichte", 1806)
Untersuchungen über das Wesen der menschlichen Freiheit ("Cercetări asupra esenței libertății omului", 1809)
Philosophie der Mythologie ("Filozofia mitologiei", 1842)
Philosophie der Offenbarung ("Filozofia revelației", 1854)
Citat
"Începutul și sfârșitul oricărei filozofii este - Libertatea" (F.W. Schelling, 1795)