Knowledge Base Wiki

Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.

Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.

Romain Gary
Date personale
Nume la naștereRoman Kacew Modificați la Wikidata
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Vilna, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani)[3][4][2][5][6] Modificați la Wikidata
Paris, Île-de-France, Franța[7][8] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluisinucidere (plagă împușcată[*]) Modificați la Wikidata
PărințiArieh-Leïb Kacew[*][[Arieh-Leïb Kacew |​]]
Mina Owczyńska[*][[Mina Owczyńska (1879 - 15 Feb 1941)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriJoseph Bregsztein[*][[Joseph Bregsztein |​]]
Walentyna Kacew[*][[Walentyna Kacew |​]]
Pawel Kacew[*][[Pawel Kacew |​]]  Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLesley Blanch (1944–1961)
Jean Seberg (1962–1970)
CopiiAlexandre Diego Gary[*][[Alexandre Diego Gary (French writer, son of Romain Gary and Jean Seberg.)|​]][9] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța (–)
 Imperiul Rus
 Polonia
 Lituania Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor, cineast, diplomat
Limbi vorbitelimba poloneză
limba idiș
limba rusă
limba engleză
limba franceză[10] Modificați la Wikidata
PseudonimRomain Gary, Émile Ajar, Shatan Bogat, Fosco Sinibaldi
Studiilycée Masséna de Nice[*][[lycée Masséna de Nice (educational facility in Nice, France)|​]]
faculté de droit d'Aix-en-Provence[*][[faculté de droit d'Aix-en-Provence |​]] ()
École de l'Air ()
Facultatea de Drept din Paris ()
université Paul-Cézanne - Aix-Marseille III[*][[université Paul-Cézanne - Aix-Marseille III (former French university founded in 1973, merged (and hence aboliished) in 2012 with Aix-Marseille I and Aix-Marseille II to form Aix-Marseille University)|​]]
Activitatea literară
Specie literarăroman, nuvelă
Operă de debut1935 Romain Kacew: L'Orage (Furtuna)
1945 Groapa bunei speranțe (în franceză : Éducation européenne)
Opere semnificativeÉducation européenne[*][[Éducation européenne |​]]
Les Racines du ciel[*][[Les Racines du ciel |​]]
Lady L[*][[Lady L |​]]
La promesse de l'aube[*][[La promesse de l'aube |​]]
Chien Blanc[*][[Chien Blanc |​]]
La Vie devant soi[*][[La Vie devant soi |​]]
Clair de femme[*][[Clair de femme |​]]
L'Angoisse du roi Salomon[*][[L'Angoisse du roi Salomon |​]]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiDouă Premii Goncourt, în 1956 și 1975
Semnătură

Romain Gary sau Émile Ajar au fost principalele pseudonime ale scriitorului, regizorului, cineastului, aviatorului în cel de-al Doilea Război Mondial și diplomatului francez Roman Kacew (ebraică קצב, „măcelar”, rusă Кацев) [n. 8 mai 1914, Vilnius - Lituania (atunci aparținea de Imperiul Rus), d. 2 decembrie 1980 la Paris]. Este singurul scriitor laureat de două ori cu prestigiosul Premiul Goncourt pentru literatură, în 1956 și în 1975.

Biografie

Roman Kacew, devenit celebru sub pseudonimul Romain Gary s-a născut in 1914 la Vilnius, în Lituania, ca fiu al unei dansatoare de circ evreică de origine rusă. La Vilnius și-a petrecut anii copilăriei apoi, s-a stabilit la Paris, unde a studiat dreptul.

A început să publice - sub numele de Romain Kacew - debutând cu "L'Orage" („Furtuna”) la 15 februarie 1935, urmat de "Une petite femme" („O mică femeie”), la 24 mai 1935, ambele publicate în „Gringoire”, apoi "Le Vin des morts" („Vinul morților”) în 1937.

În cel de-Al Doilea Razboi Mondial s-a refugiat în Regatul Unit ca voluntar în Armata Franței Libere, sub comanda lui De Gaulle și a învățat să piloteze avioane în cadrul Forței Aeriene Franceze. A luptat în Europa și Africa de Nord.

După război, în 1945 i-a apărut primul său roman de succes, scris în timpul războiului (1943), "Éducation européenne", (tradus în românește imediat după apariție, în 1945, sub titlul „Groapa bunei speranțe”, retipărit la editura Univers în 1974, apoi în 2010).

Prin intervenția lui De Gaulle a fost admis în diplomație.

Gary le-a jucat o festă criticilor de literatură parizieni fiind singurul scriitor nominalizat la Premiul Goncourt de două ori: după ce, in 1956 a primit premiul pentru romanul "Les racines du ciel" („Rădăcinile cerului”), Academia Goncourt i-a oferit din nou premiul, in 1975, pentru „Ai toata viata inainte”, publicat sub pseudonimul Émile Ajar. La decernarea premiilor, Gary a privit din sală cum vărul său, Paul Pavlowitch, care s-a prezentat drept Ajar, a primit premiul.

S-a sinucis la Paris în 1980 posibil, pentru că nu a suportat pierderea celei de-a doua soții, actrița Jean Seberg sau, că s-a simțit eclipsat de avatarul său, Ajar, care a ajuns mai celebru decât el. Semnul identității dintre Gary și Ajar a fost pus abia în 1981[11].

Afacerea Ajar

Abia după dispariția lui Romain Gary s-a aflat că el a publicat patru romane sub pseudonimul Émile Ajar.

Astfel, Romain Gary este singurul scriitor care, printr-o înșelăciune bazată pe o ambiguitate lingvistică (Gary și Ajar însemnând foc și jăratic în limba rusă, cu sensul că frazele unuia sunt în celălalt), a fost recompensat de două ori cu premiul Goncourt: prima dată, în 1956, sub pseudonimul curent pentru romanul "Les Racines du ciel" („Rădăcinile cerului”) și a doua oară în 1975, sub pseudonimul Émile Ajar, pentru "La Vie devant soi" („Ai toată viața înainte”).

Mistificarea Ajar/Gary nu a trecut neobservată de toți. În romanul său autobiografic "Le Père adopté" („Tatăl adoptat”), Didier Van Cauwelaert relatează că o studentă de la Facultatea de Litere de la Nisa, pe care el o numește Hélène, ar fi pregătit, cu doi ani înainte ca înșelăciunea să fie revelată publicului, un studiu în care susținea, în cotradicție cu profesorii săi, că Gary și Ajar erau una și aceeași persoană[12].

Trebuie menționat că Ajar și Gary nu au fost singurele sale pseudonime, el fiind, de asemenea, autorul thriller-ului politic "Les Têtes de Stéphanie" sub numele Bogata Shatan, și al alegoriei satirice "L'Homme à la colombe" semnată Fosco Sinibaldi (literele s, i și n mascând literele g, a si r din Garibaldi).

Renumele și posteritatea

Placa memorială pe casa în care s-a născut Romain Gary la Vilnius (Jono Basanaviciaus g. 18)
Placa memorială pe casa în care a locuit Romain Gary (n° 108 de la rue du Bac, Paris 7e) între 1965 și 2 decembrie 1980, data decesului.

Disprețuit de critici în timpul vieții, autorul fiind considerat „reacționar” deoarece era un diplomat gaullist, Romain Gary și-a luat revanșa prin episodul Ajar, batându-și joc de Parisul literar deoarece premiul Goncourt nu se decernează, în realitate, decât o singură dată.

Mai multe din cărțile sale au fost adaptate pentru cinematograf, dintre care "Clair de femme" (1979) de Costa-Gavras,[13] cu Yves Montand și Romy Schneider în rolurile principale, și "La Vie devant soi" (1977) de către israelianul Moșe Mizrahi,[14] care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, și pentru care Simone Signoret în rolul lui Madame Rosa a luat premiul César pentru cea mai bună actriță. În 1958, regizorul american John Huston a realizat filmul după romanul "Les Racines du ciel"[15] cu Trevor Howard, Errol Flynn, Juliette Gréco și Orson Welles, Romain Gary scriind scenariul filmului. El a regizat, de asemenea, două filme pentru care a deținut, în același timp, rolul de realizator și scenarist însă această parte a operei sale nu a avut succes.

Decorații

Opera

„Un roman care te cucereste de la primele rinduri, de un umor nebun si scris cu o verva care te obliga sa nu-l lasi din mina. Povestea unui pui de arab abandonat de parinti si crescut de o evreica batrina care isi recapata energia cind se uita la portretul lui Hitler. Copilul se invirte printre prostituate, proxeneti, comercianti de doi bani si drogati, de la care invata toate lectiile cinismului, dar – printre picaturi – si lectia iubirii totale, mai puternica decit moartea mamei sale de imprumut. “Ai toata viata inainte” este o poveste despre tandretea suferintei, spusa din perspcetiva unui copil inteligent si precoce, prea devreme familiarizat cu adevarurile oamenilor mari. Kaspar Hauser, în recenzia la „Ai toată viața înainte”[16]

Scrieri

Sub numele de Romain Kacew
  • 1935 : L'Orage (publicat pe 15 februarie 1935 în Gringoire)
  • 1935 : Une petite femme (publicat pe 24 mai 1935 în Gringoire)
  • 1937 : Le Vin des morts
Sub pseudonimul de Romain Gary
Sub pseudonimul de Fosco Sinibaldi
  • 1958 : L'Homme à la colombe
Sub pseudonimul de Shatan Bogat
  • 1974 : Les Têtes de Stéphanie
Sub pseudonimul de Émile Ajar

Filme

Regizor

Scenarist

Adaptări după romanele sale

Traduceri în limba română

  • Gary, Romain, Groapa bunei speranțe (Éducation européenne), tradus de Geo Dumitrescu, București, 1946: Editura Forum, 210 pag. ;
  • Gary, Romain, Groapa bunei speranțe, tradus de Geo Dumitrescu, București, 1974: Editura Univers, Colecția: Meridiane, 250 pag.; 
  • Gary, Romain, Clar de femeie, tradus de Anca Bogdan, București, 1979: Editura Univers, Colecția: Globus, 144 pag. ;
  • Gary, Romain, Marele vestiar, București, 2021: Editura Humanitas, 336 pag., ISBN 978-606-779-875-3 ;
  • Gary, Romain, Lady L., București, 2021: Editura Humanitas, 252 pag., ISBN 978-606-779-749-7 ;
  • Gary, Romain, Rădăcinile cerului, București, 2022: Editura Humanitas, 464 pag., ISBN 978-606-097-055-2 ;
  • Gary, Romain (Emile Ajar), Ai toată viața înainte (La vie devant soi), tradus de Laszlo Alexandru, București, 1993: Editura Univers, 204 pag., ISBN 973-34-0198-6 ; ediția a doua, București, Editura Univers, 2006; ediția a treia, București, Editura Univers, 2013; ediția a patra, București, Editura Univers, 2020;

Note

  1. ^ Romain Gary, Opća i nacionalna enciklopedija 
  2. ^ a b Romain Gary, Internet Broadway Database, accesat în  
  3. ^ Romain GARY, NooSFere, accesat în  
  4. ^ Romain Gary, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  5. ^ Romain Gary, BD Gest', accesat în  
  6. ^ Romain Gary, Gran Enciclopèdia Catalana 
  7. ^ „Romain Gary”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ The Rise and Fall of Pseudonyms (în engleză), The New York Times, , accesat în  
  9. ^ Kindred Britain 
  10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  11. ^ Hauser, Kaspar: Recenzie la „Ai toată viața înainte” http://www.carti-online.com/ai-toata-viata-inainte-recenzii-218.html?ecsid=b058e3ea53ede4989acfe20c6be3fe7f
  12. ^ Didier Van Cauwelaert, Le Père adopté, Albin Michel, 2007, p.272-273
  13. ^ Clair de femme pe Internet Movie Database
  14. ^ La Vie devant soi pe Internet Movie Database
  15. ^ The Roots of Heaven pe Internet Movie Database
  16. ^ Hauser, Kaspar: Recenzie la „Ai toata viata inainte”, op. cit.
  17. ^ Gary, Romain: Prima dragoste, ultima dragoste, trad. Marcel Aderca, ed. Rao, 2007, ISBN 978-973-103-403-4
  18. ^ Gary, Romain: Clar de femeie, ed. Univers, 1979
  19. ^ Ajar, Émile (Romain Gary): Ai toată viața înainte, trad. Laszlo Alexandru, ed. Univers, 2006.
  20. ^ Les oiseaux vont mourir au Pérou pe Internet Movie Database
  21. ^ Police Magnum pe Internet Movie Database
  22. ^ The Roots of Heaven pe Internet Movie Database
  23. ^ La Vie devant soi pe Internet Movie Database
  24. ^ Clair de femme pe Internet Movie Database

Legături externe