Knowledge Base Wiki

Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.

Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.

Calendarul Holocen, cunoscut și sub numele de Era Holocenă (e.h.), este un sistem de numerotare a anilor care adaugă exact 10.000 de ani schemei de numerotare dominante în prezent, plasându-și primul an aproape de început epocii geologice holocene și a Revoluției neolitice, când oamenii au trecut de la un stil de viață de vânător-culegător la agricultură și sedentarism. Anul curent după calendarul gregorian, 2022 d.Hr., este 12022 HE în calendarul holocen. Schema e.h. a fost propusă pentru prima dată de Cesare Emiliani în 1993.

Calendarul său este inspirat după cel al artistului și intelectualului Merlin Stone⁠(en)[traduceți] care în 1978 a conceput un calendar alternativ la cel creștin despre care se crede că distorsionează timpul real. Acesta consideră că anul 1 ar trebui plasat în anul 8000 când oamenii au inventat agricultura, astfel, anul curent ar fi 10021 d.d.a. (după dezvoltarea agriculturii).

Sumar

Propunerea lui Cesare Emiliani pentru o reformă calendaristică a încercat să rezolve o serie de presupuse probleme cu actuala eră creștină . Aceste probleme includ:

  • "Anul Domnului" se bazează pe estimarea eronată a anului nașterii lui Isus. Epoca plasează anul nașterii lui Isus în anul 1 d.Hr., dar savanții moderni au stabilit că probabil s-a născut în anii 4 î.en. - 7 î.en. Emiliani a susținut că înlocuirea acestuia cu începutul aproximativ al Holocenului are mai mult sens.
  • Data nașterii lui Isus este un eveniment mai puțin universal relevant decât începutul aproximativ al Holocenului. De altfel, musulmanii au calendarul lor propriu care începe din anul 622 e.n. când s-a petrecut Hegira - fuga profetului Mahomed de la Mecca la Medina. Calendarul ebraic începe din anul 4000 când s-ar fi petrecut "Facerea Lumii". Prin urmare, calendarul creștin nu este universal valabil.
  • Anii de dinainte de Christos sunt numărați descrescător, ceea ce face dificilă calcularea intervalelor de timp.
  • "Era de după Christos" sau "Era Noastră" nu are un an zero, ci 1 î.Hr. urmat imediat de 1 d.Hr., ceea ce complică calculul intervalelor de timp. Acest lucru este valabil la fel pentru Era comună, echivalentul său nereligios.
  • În schimb, E.H. folosește „începutul erei umane” că epocă, definită în mod arbitrar că 10.000 î.Chr. și denotată anul 1 e.h., astfel încât 1 d.Chr./e.n. se potrivește cu 10.001 e.h. Aceasta este data aproximativă a începutului epocii geologice actuale, Holocenul. Motivația este că civilizația umană, agricultura și așezările urbane au apărut în acest timp. Emiliani a propus mai târziu că începutul Holocenului să fie fixat la aceeași dată cu începutul erei sale propuse.

Cronologia Holocenă

Note

Vezi și

Legături externe