Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.
En mellemskole er en skole, som elever i visse lande går i efter grundskolen og før gymnasiet eller anden videregående uddannelse. Elevernes alder varierer i landene og nogle gange også i de enkelte lande. I Israel og Japan dækker mellemskolen 7.-9. klasse, i Rusland 5.-9. klasse og i USA typisk 6.-8. klasse. Andre lande som Danmark har ikke længere mellemskoler, og eleverne går i grundskolen til gymnasiet eller andre ungdomsuddannelser.
Mellemskolen blev indført i Danmark med skoleloven af 1903 efter norsk forbillede, som en bro mellem folkeskole og gymnasium, og den blev afskaffet ved skoleloven af 1958.[1][2]
Mellemskolen var 4-årig fra 6. til 9. klasse og sluttede med mellemskoleeksamen, som gav adgang til gymnasiet. Elever, der ikke søgte gymnasiet, kunne supplere med realeksamen, som var en 1-årig overbygning i 10. skoleår.
Kritik af inddeling efter boglige evner allerede i 11-årsalderen førte til, at skoleloven af 1937 indførte »fri mellem« (FM) en eksamensfri mellemskole som alternativ til eksamensmellemskolen (EM).
Da mellemskolen blev afskaffet med 1958-loven (sidste mellemskoleeksamen var i 1962[kilde mangler]), blev realskolen gjort 3-årig (8.-10. klassetrin). Undervisningspligten var stadig kun på syv år. Men snart fandt man i de enkelte skolevæsener på at genindføre den model med deling af elever, der var tilsigtet afskaffet, idet der i 6. og 7. klasse kunne vælges A (almen), B (boglig) eller C (udelt klasse). Forældrene kunne vælge at lade en klasse fortsætte udelt, men lærerne argumenterede ofte kraftigt for at foretage en deling. B-klasser fortsatte i princippet uændret som realklasser. På en måde levede mellemskolen videre i A-klasser (svarende til FM) og B-klasser (svarende til EM), indtil realeksamen blev afskaffet ved skoleloven af 1975. Nu blev undervisningspligten hævet til ni år.