Knowledge Base Wiki

Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.

Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.

L'eurodòlar (en anglès Eurodollar) és un tipus d'eurodivisa consistent en tots els dòlars americans dipositats en comptes bancaris fora dels Estats Units, ja sigui a Europa o a qualsevol altre continent del món, així com els dipositats a l'interior dels Estats Units però en un International Banking Facility per ciutadans o companyies estrangeres. En aquest cas el prefix "euro-" es refereix al fet que la divisa està a l'estranger -fora de la jurisdicció de l'autoritat monetària emissora-, i així també es parla d'euroiens, d'eurolliures, i en general d'eurodivises encara que no tinguin cap relació amb Europa; l'adopció de la moneda euro a Europa donà el cas que inclús es parli d'«euroeuros» per a referir-se a dipòsits en euros a l'estranger.[1] El mateix principi i raó etimològica hi ha darrere la denominació dels Eurobonds.

La seva denominació rau en el fet que, inicialment i tot just després de la Segona Guerra Mundial, Europa era la zona econòmica on hi havia més grans dipòsits de dòlars americans, de manera que aquests dòlars dipositats a Europa començaren a denominar-se «Eurodollar». Actualment aquesta denominació es manté per a referir-se als grans dipòsits en aquesta divisa a l'exterior, per bé que Europa -i en concret Londres- continua sent el principal dipositari de dòlars fora del seu país d'origen. Els eurodòlars són emprats en el comerç internacional i en els mercats de valors perquè aquests es troben fora de la jurisdicció de la Reserva Federal dels Estats Units, i la SEC en el cas dels valors financers denominats en dòlars -p. ex. bons en eurodòlars-. Exportant dipòsits americans en dòlars a l'exterior en forma d'eurodòlar, aquests dipòsits estan subjectes a una menor regulació per part de les autoritats monetàries nord-americanes.

El dòlar americà no és l'única divisa que és dipositada a bastament a l'exterior del seu país d'origen per a minimitzar els costos regulatius; també hi ha les eurolliures -dipòsits denominats en lliures esterlines fora de la seva zona jurisdiccional-, i els euroiens -dipòsits denominats en iens-, generalitzant-se l'expressió eurodivisa per a qualsevol divisa dipositada a l'estranger.

Referències

  1. Depósitos en Eurodólares Artículo general (en anglès)

Bibliografia

  • «Eurodollar». Investor glossary. Arxivat de l'original el 2011-10-20. [Consulta: 1r maig 2011]. (anglès)

Vegeu també