Knowledge Base Wiki

Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.

Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.

Modifica els enllaços
Plantilla:Infotaula personaCelso García de la Riega
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 agost 1844 Modifica el valor a Wikidata
Pontevedra (Galícia) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 febrer 1914 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Pontevedra (Galícia) Modifica el valor a Wikidata
Governador civil de Lleó
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, polític Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Real Academia Galega (membre numerari) (1905–1914) Modifica el valor a Wikidata
Signatura Modifica el valor a Wikidata

Celso García de la Riega (Pontevedra, 26 d'agost del 1844 - Pontevedra, 4 de febrer de 1914) fou un escriptor gallec, i el principal autor de la teoria del Colom gallec.

Funcionari de l'Administració espanyola, exercí diversos càrrecs administratius a l'Havana (Cuba) (1873-1879). De tornada a Espanya, amb el triomf del Partido Liberal fou elegit diputat pel districte de Cambados (1886), i nomenat governador civil de Lleó (1888-1890). Va ser redactor de La Voz del Pueblo i col·laborador dels diaris El Imparcial i La Correspondencia de España, de Madrid, i de La Voz de Galicia i El Heraldo Gallego. Membre fundador de la Real Academia Galega el 1905, aviat en plegà per desavinences amb Manuel Murguía, a qui atacà ferotgement a la premsa.

Teoria del Colom gallec

Afirma en la seva obra, que la Caravel·la Santa Maria anomenada també La Gallega fou flotada a Pontevedra tres anys abans del descobriment. Segons ell, part de la tripulació de La Santa Maria eren gallecs. I afirma també que Colom era gallec oriünd de família jueva i per tant era comprensible el seu interès a ocultar la seva procedència. Finalment diu que Colom va usar diferents topònims de Galícia per batejar llocs descoberts del Nou món.

Obra

  • Colón español, su origen y patria, Madrid: Sucesores de Rivadeneyra, 1914