Infrastructure tools to support an effective radiation oncology learning health system

Niser
Nomenklatur
Phocoenidae
Gray, 1825
Populærnavn
niser,
nisefamilien
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenKlovdyr
ParvordenTannhvaler
Økologi
Antall arter: 6
Habitat: marint
Utbredelse: kyststrøk på den nordlige halvkule
Inndelt i

Niser (Phocoenidae) er en familiegruppe med tannhvaler som finnes i kyststrøk på den nordlige halvkule, langs kysten av Sør-Amerika, og i noen områder i Sørøstasia. Niser er dessuten kjent fra noen asiatiske elver. Gruppen består av seks arter, fordelt i tre (noen hevder fire) slekter.

Beskrivelse

Nisene er de minste av alle hvalene og generelt mindre enn delfiner, som de ellers ligner mye på. Evolusjonært er de derimot noe eldre enn delfinene.

I tidligere tider var det vanlig at fiskere og sjøfolk kalte alle små sjølevende delfinlignende pattedyr for niser, men det var ikke riktig. Nisene skiller seg klart fra delfinene, gjennom å ha spatelformede tenner (mot delfinenes tenner som er mer kjegleformete). Større fisk kan dermed deles opp før de slukes. Det er imidlertid mer som skiller disse dyrene fra hverandre anatomisk. Nisene mangler også det karakteriserte nebbet til delfinene, og de har som regel en mer kompakt kroppsbygning i forhold til lengden. Fem av artene har en liten trekantet ryggfinne, mens den siste mangler ryggfinne. Niser kan bli opp mot 2,5 meter lange (det normale er 1,4-2 meter) og veie 30-200 kg.

Habitat

Nisene lever vanligvis i små flokker på færre enn seks dyr, men kan av og til sees i flokker på opp mot tjue dyr. De fleste holder til i kystnære farvann, en også i Yangtzeelven i Kina. Stillehavsnisen, som er hurtigere enn de andre, kan av og til samle seg i flokker på opp mot 2 000 dyr og lever lenger til havs, i Stillehavet mellom Asia og USA. Sammenlignet med delfiner er derimot niser flest relativt mindre hurtige. Føden består stort sett av fisk og virvelløse dyr.

I norske farvann finnes kun vanlig nise (Phocoena phocaena), som vanligvis frekventerer kystfarvann i alle tempererte farvann på den nordlige halvkule, og er tallrik langs hele norskekysten (også inne i fjordene).

Taksonomi

Mange regner nisene inn i tre[1] biologiske slekter, men ny forskning[2] bekrefter nå at disse dyrene må deles inn i fire[3] slekter. Det viser seg nemlig at brillenise er nærmere beslektet med stillehavsnisen enn med andre niser, og den må derfor klassifiseres i en egen slekt, kalt Australophocaena.

Slekter og arter

Den følgende listen er i henhold til CTD og Marine Mammal Science 1 (2), 149–165.

Referanser

Kilder

Eksterne lenker