Informatics Educational Institutions & Programs

Stanford-universiteit
Stanford University
Leland Stanford Junior University
Logo
Motto Die Luft der Freiheit weht (De wind der vrijheid waait)
Locatie Stanford, Californië,
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Opgericht 1891[1]
Type Privé
Rector John L. Hennessy
Studenten 15.877 (2013)
Personeel 2.043 (academische staf) (2013)
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Leland Stanford Junior University, beter bekend als de Stanford-universiteit of kortweg Stanford, is een Amerikaanse universiteit. De universiteit wordt gefinancierd met privé-gelden en is een van de topuniversiteiten van de VS: rijk en succesvol. Onderzoek en onderwijs staan bijzonder goed aangeschreven.

De universiteit ligt op 60 km van San Francisco in Californië, dicht bij de stad Palo Alto en in het centrum van Silicon Valley. Formeel maakt ze geen deel uit van Palo Alto, maar heeft de campus van de universiteit zijn eigen naam, "Stanford", binnen Santa Clara County.

Afgestudeerden van Stanford hebben een hoofdrol gespeeld in de ontwikkeling van Silicon Valley tot het belangrijkste centrum van de high-techindustrie in de wereld. Bijvoorbeeld, William Hewlett en David Packard waren twee onderzoekers van Stanford die in 1939 in hun garage de fundamenten legden van wat zou uitgroeien tot Hewlett Packard (HP), een van de meest toonaangevende elektronica- en informaticabedrijven uit de geschiedenis.

Geschiedenis

Stanford werd in 1885 gesticht door de spoorwegmagnaat en gouverneur van Californië Leland Stanford en zijn vrouw Jane Stanford, ter nagedachtenis van hun zoon Leland Stanford, Jr, die aan vlektyfus overleed toen hij nog een tiener was.

De eerste steen werd gelegd op 14 mei 1887 en de universiteit werd officieel geopend op 1 oktober 1891 met 559 studenten en 7 stafleden. Vanaf het begin liet Stanford zowel vrouwen als mannen toe, al was er gedurende lange tijd een begrenzing op het aantal vrouwelijke studenten.

Het officiële motto van de Stanford-universiteit is "Die Luft der Freiheit weht" ("de wind der vrijheid waait"). Het is gebaseerd op een uit het Latijn vertaald citaat van Ulrich von Hutten, een Duitse humanist gedurende de reformatie. Toen Stanford opgericht werd, had het Duits juist de rol van het Latijn overgenomen als de taal voor de wetenschap en de filosofie.

Bekende mensen die aan Stanford gestudeerd of gewerkt hebben

Stanford heeft volgens Forbes het op een na grootste aantal miljardairs geproduceerd van alle Amerikaanse universiteiten.[2] Oud-Stanford studenten hebben veel verschillende bedrijven opgericht, waaronder Hewlett-Packard, Nvidia, Yahoo!, Google, Nike, Palantir Technologies, PayPal, Instagram, Snapchat, Sun Microsystems, LinkedIn, Netflix, Pandora Radio, Electronic Arts, Dolby, Capital One, Bain Capital, D.E. Shaw & Co., Renren, TechCrunch, Victoria's Secret, Firefox en WhatsApp.

De bekendste afgestudeerden van Stanford omvatten de Amerikaanse president Herbert Hoover, rechters van het federale hooggerechtshof Sandra Day O'Connor, Anthony Kennedy, Stephen Breyer en William Rehnquist, ondernemer Charles R. Schwab en schaatser Eric Heiden.

Bekende personen die aan Stanford studeerden, maar hun studie niet afmaakten zijn schrijver John Steinbeck, filmactrice Jennifer Connelly, golfer Tiger Woods en tennisser John McEnroe.

De Nederlander Lourens Baas Becking behaalde aan Stanford een PhD en tevens was hij er hoogleraar economische botanie en plantenfysiologie. Ook botanicus Ira Loren Wiggins behaalde hier een PhD en was hier hoogleraar. In 1968 behaalde Dennis Breedlove een PhD aan deze universiteit. Botanicus LeRoy Abrams was zowel student als hoogleraar aan Stanford.

In onderstaand (niet-uitputtende) overzicht, staat de titel die de persoon aan Stanford heeft behaald en/of de functie die zij er hebben vervuld. De functie 'hoogleraar' omvat hier naar Amerikaans gebruik ook assistant professor en associate professor.

Staatshoofden

John F. Kennedy
Koning Filip van België
Steve Ballmer - Microsoft
Larry Page - Google
Sergey Brin - Google
Elon Musk - Tesla Motors
Reed Hastings - Netflix
Jerry Yang - Yahoo!
Chelsea Clinton
Jennifer Connelly
Sigourney Weaver
Reese Witherspoon

Ministers en kabinetsleden

Nobelprijzen

Zakenleven

Anderen

In fictie

Film
Televisie
  • Dana Scully in de televieserie The X-Files
  • Cristina Yang in de televieserie Grey's Anatomy
  • Captain B. J. Hunnicutt in de televieserie M*A*S*H
  • Kate Warner en Wayne Palmer in de televieserie 24
  • Kate Beckett in de televieserie Castle
  • Lloyd in de televieserie Entourage

Zie ook

Commons heeft media­bestanden in de categorie Stanford University.