FAIR and interactive data graphics from a scientific knowledge graph

Kaşan
برزك
Bahş merkezi
İran üzerinde Kaşan
Kaşan
Kaşan
Şehrin İran'daki konumu
Ülkeİran İran
Eyaletİsfahan Eyaleti
ŞehristanKaşan şehristanı
Nüfus
 (2006)
 • Toplam304.487
Zaman dilimiUTC+03.30 (IRST)
 • Yaz (YSU)UTC+04.30 (IRST)
Resmî site
Kashan.ir

Kaşan (Farsça:کاشان), merkezi İran'da, İsfahan eyaletinde bir şehir. Kaşan şehristanı'nın yönetim merkezi olan kent nüfusu 2016'da 304,487'dir.

Kaşan, İsfahan'a 210 km uzaklıkta, kara yolu 71 ve otoyol 7'nin üzerindedir. Ülkede merkezi bir konuma sahip olan Kaşan'nın diğer kentlere uzaklığı şu şekildedir: Tahran 257 km, Kum 111 km, Dilican 85 km ve Erak 253 km. Denizden 945m yükseklikte ve Kevir Çölü yakınlarındadır.[1]

Kaşan yakınlarındaki Sailk Tepeleri, insanlığın en eski yerleşim yerlerindendir. Çevredeki su kaynakları yerleşmeye temel oluşturmuştur. Aşkaniler ve Ahameniş devri gümüş sikkelerin varlığı bölgede büyük krallıkların geliştiğinin göstergesidir. Ayrıca Hurremdeşt, Natanz ve Niaser tapınakların bulunması Kaşan'ın Sasaniler devrinde büyümeye devam ettiğinin göstergesidir. Kaşan kenti ismini MÖ 24.yy'da antik metin ve levhalarda adı geçen, Mezopotamya halklarından Kaşu kavminden almıştır.[1]

Selçuklular devrinde (1051-1220) tekstil, çanak çömlek, çinicilikte önemli bir yerdir. I. Melikşan zamanında bugün bile surları görülebilen Celali Kalesi yaptırmıştır. Kale o zamanın başkenti İsfahan'nın yol güvenliğini sağlamak amacıyla yapılmıştır.[1] Kaşan 17yy sonu ve 19 yy başı arasında yakın çevresine sırlı çini ve seramik ihracatı yapmaktaydı. Şehrin yünlü ve ipekli halıları bilinen İran halıları arasındadır. Modern Farsçada kiremit (kashi) kelimesi bu şehrin adından türemiştir.

Kaynakça

  1. ^ a b c SALİM, Yrd. Doç. Dr. Mohammad Nabi. "SELÇUKLU DEVLETİNİN YADİGÂRI CELALİ KALESİ" (PDF). dergiler.ankara.edu.tr. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Temmuz 2018.