FAIR and interactive data graphics from a scientific knowledge graph

İngiltere'de eve çevrilmiş eski bir okul

Bina; içinde barınmak veya başka amaçlarla kullanmak üzere dayanıklı malzemelerden inşa edilen, kapalı ve genellikle çok bölmeli yapı.[1] Genellikle duvarları, çatısı, giriş-çıkış ve bölmeler arası geçişi sağlayan kapıları ve güneş ışığından yararlanmak için pencereleri bulunur.

Binalar kullandıkları amaçlara göre çeşitli adlar alır. Ailelerin oturmasına yarayan binalara mesken, işyerlerinin bulunduğu binalara han, yolcuların konakladıkları binalara otel, çeşitli ofis ve işletme tesislerinin bulunduğu binalara fabrika (ya da yapılan işe göre boyahane dökümhane Demirhane, iplikhane gibi) denir. Bunlardan başka resmî işlere yarayan (karakol, adalet sarayı, hükûmet konağı, okul, hastane, kışla, postane gibi) binalarla resmî binalar, çeşitli faaliyetlerde kullanılan kütüphane, konser salonu, tiyatro, sinema gibi binalara da genel binalar denir.[2]

Binalar çeşitli boyut, şekil ve işlevlere sahiptir ve tarih boyunca mevcut yapı malzemelerinden hava koşullarına, arazi fiyatlarına, zemin koşullarına, özel kullanımlara, prestije ve estetik nedenlere kadar çok sayıda faktöre göre uyarlanmıştır.

Binalar çeşitli toplumsal ihtiyaçlara hizmet eder: doluluk, öncelikle hava koşullarından korunma, güvenlik, yaşam alanı, mahremiyet, eşyaları depolamak ve rahatça yaşamak ve çalışmak. Barınak olarak bir bina, insan yaşam alanının (konfor ve güvenlik alanı) dışarıdan (zaman zaman sert ve zararlı olabilen bir yer) fiziksel olarak ayrılmasını temsil eder.

Boyutlarına göre binalar apartman, düşük katlı bina, çok katlı bina, gökdelen, villa gibi türlerde bulunur. Son yıllarda sürdürülebilir planlama ve bina uygulamalarına olan ilgi, birçok yeni bina ve diğer yapıların, genellikle de yeşil binaların tasarım sürecinin kasıtlı bir parçası haline geldi.

İnşaat

Binalar; kerpiç, ahşap, kârgir, betonarme yapı malzemelerinden inşa edilebilir.

Kaynakça

  1. ^ "Arazi, arsa ve bina nedir?". www.goktugbeser.com. 27 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 

Ayrıca bakınız