Effects of the storage conditions on the stability of natural and synthetic cannabis in biological matrices for forensic toxicology analysis: An update from the literature

Fizikā Maksvela vienādojumi ir četru diferenciālvienādojumu sistēma, kas apraksta elektromagnētisko lauku vakuumā. Tie raksturo elektriskā un magnētiskā lauka savstarpējo mijiedarbību, kā arī to saistību ar elektrisko lādiņu un strāvas blīvumu. Šos vienādojumus 1861. gadā atklāja skotu fiziķis un matemātiķis Džeimss Maksvels.

Integrālie Maksvela vienādojumi

Integrālie Maksvela vienādojumi ir elektromagnētiskā lauka teorijas postulāti.

  1. un
  2. un

Šiem integrālajiem vienādojumiem mēdz pievienot vēl arī elektriskā lādiņa nezūdamības likumu

Vienādojumu sistēmas pāri

Vienādojumu sistēma sastāv no diviem vienādojumu pāriem.

Maksvela vienādojumu fizikālais saturs

Maksvela vienādojumu empīriskie fakti vai likumsakarības

Katrs no postulētajiem integrālajiem vienādojumiem atbilst konkrētam empīriskajam faktam vai likumsakarībai, kurus apstiprina eksperimenti.

Maksvela diferenciālvienādojumi

No Maksvela integrālajiem vienādojumiem, kuri ir spēkā galīgam tilpumam , virsmai un kontūram var iegūt atbilstošus diferenciālvienādojumus. Tie saista vektorus un katrā telpas punktā, jebkurā laika momentā un tāpēc ir noteiktā nozīmē vispārīgāki nekā integrālie vienādojumi.

Lai iegūtu Maksvela diferenciālvienādojumus , integrālie vienādojumi jāpārveido tā, lai to abās pusēs būtu integrāļi pa vienu un to pašu apgabalu - virsmu vai tilpumu. Šādi pārveidotām zemintegrāļa izteiksmēm integrālo vienādojumu kreisajā un labajā pusē jābūt vienādām, jo integrēšanas apgabals ir patvaļīgs. Zemintegrāļu izteiksmju vienādības ir meklētie diferenciālvienādojumi. Integrālo vienādojumu pārveidošanai izmanto Stoksa un Ostrogradska - Gausa teorēmas.

Pirmais Maksvela diferenciālvienādojums

Pirmo Maksvela diferenciālvienādojumu iegūst no integrālā vienādojuma . Šeit plūsma ir aprēķināta virsmai , kuru aptver noslēgts kontūrs . Vienādojuma kreiso pusi pārveido , izmantojot Stoksa teorēmu: Labajā pusē mainam atvasināšanas un integrēšanas secību, . Šo pārveidojumu rezultātā iegūstam, ka

Pielīdzinot zemintegrāļa izteiksmes vienu otrai, iegūst pirmo Maksvela diferenciālvienādojumu

Otrais Maksvela diferenciālvienādojums

Otrā Maksvela diferenciālvienādojuma uzrakstīšanai izmanto Ostrogradska - Gausa teorēmu integrālam vienādojumam , proti, nosacījumam, ka magnētiskā plūsma caur jebkuru noslēgtu virsmu ir vienāda ar nulli. Patvaļīgam tilpumam . No tā izriet otrais Maksvela diferenciālvienādojums

Trešais Maksvela diferenciālvienādojums

Trešo Maksvela diferenciālvienādojumu iegūst analogi pirmā diferenciālvienādojuma pārveidošanai , kur strāva un vektora plūsma ir saķēdēta ar kontūru , kas savukārt ietver virsmu . Izmantojot Stoksa teorēmu magnētiskās indukcijas cirkulācijai, . Lietojot strāvas tilpuma blīvuma formulu , strāvu var uzskatīt par lādiņnesēju plūsmu caur virsmu , kuras robežkontūrs . Mainot atvasināšanas un integrēšanas secību vienādojuma labās puses otrajā saskaitāmajā, var atrast, ka un tātad iegūstam trešo Maksvela diferenciālvienādojumu

Ceturtais Maksvela diferenciālvienādojums

Ceturto Maksvela diferenciālvienādojumu uzraksta, izmantojot Gausa teorēmu . Noslēgtas virsmas ierobežotā tilpumā lādiņš ( ir tilpuma lādiņa blīvums). Pārveidojot elektriskās intensitātes plūsmu pēc Ostrogradska-Gausa teorēmas, , varam uzrakstīt, ka .

Tātad, rezultātā iegūstam pēdējo, ceturto Maksvela diferenciālvienādojumu:

Maksvela diferenciālvienādojumu interpretācija vektorlauka teorijas jēdzienos

Maksvela vienādojumi koordinātās

Maksvela vienādojumus var uzrakstīt arī koordinātās. Piemēram, Dekarta koordinātās iegūstam astoņus parciālos diferenciālvienādojumus trim elektriskās intensitātes koordinātām , , un trim magnētiskās indukcijas koordinātām , , :

Maksvela vienādojumi nav jebkuru elektromagnētisko procesu vienādojumi

Maksvela vienādojumi ir elektromagnētiskā lauka dinamikas vienādojumi. Tomēr tie nav jebkuru elektromagnētisko vai elektrodinamisko procesu vienādojumi, un, piemēram, no tiem neizriet lauka avotu - lādiņu (vai, precīzāk sakot, lādiņnesēju) kustības likumi elektriskajā un magnētiskajā laukā. Tie jāformulē īpaši, iepriekš noskaidrojot, kādi ir spēki un momenti, kuri uz lādiņnesējiem un strāvas vadītājiem darbojas elektriskajā un magnētiskajā laukā.

Papildu literatūra

  • Platacis, Jānis (1974), Elektrība, Zvaigzne.
  • Fleisch, Daniel A. (2008), A student's guide to Maxwell's equations, Cambridge University Press, ISBN 978-0-52-170147-1.
  • Huray, Paul G. (2009), Maxwell's Equations, John Wiley & Sons, ISBN 978-0-47-054276-7.

Ārējās saites