CDMA voi myƶs tarkoittaa kokonaista 2G-matkapuhelinjƤrjestelmƤƤ (vrt. GSM), jossa radiotien kanavointitekniikka on CDMA (IS-95).
Koodaus ja modulointi

CDMA (lyhenne sanoista code-division multiple access) eli koodijakokanavointi on yksi radiotien kanavanvaraustekniikoista. Koodijakokanavointia kƤytetƤƤn laajakaistaisissa jƤrjestelmissƤ.

CDMA-kanavoinnissa jokainen kƤyttƤjƤ voi kƤyttƤƤ hyvƤkseen koko saatavilla olevaa taajuuskaistaa lƤhetyksessƤ ja vastaanotossa. KƤyttƤjƤt erotetaan toisistaan yksilƶllisellƤ koodilla. LƤhettƤjƤ sisƤllyttƤƤ vastaanottajan koodin signaaliinsa, jolloin vain koodin tunteva asema voi vastaanottaa sen. Koodeja on olemassa miljardeja, tƤmƤ voi parantaa tietoturvaa ja tekee esimerkiksi puhelinten kloonauksesta hankalaa. Eri koodien ansiosta useat kƤyttƤjƤt voivat toimia samanaikaisesti samalla taajuusalueella hƤiritsemƤttƤ liikaa toistensa lƤhetyksiƤ.

Koodijakokanavointi kehitettiin aluksi sotilassovelluksia varten. SillƤ pyrittiin piilottamaan signaalia (estƤmƤƤn salakuuntelu), saamaan vastustuskyky tahallista hƤirintƤƤ vastaan sekƤ saamaan lƤhetys sietƤmƤƤn kohinaa.

CDMA voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla:

  • taajuushyppely (frequency-hopping spread spectrum, FHSS) ja
  • suorasekventointi (direct-sequence spread spectrum, DSSS).

Koodijakoon perustuvua matkapuhelinverkkojen radiotekniikoita ovat lƤhinnƤ amerikkalainen IS-95 (tunnetaan yleisesti "CDMA":na), CDMA2000 ja WCDMA eli UMTS. W-CDMA tarkoittaa laajakaistaista CDMA-tekniikkaa (wideband). GSM kƤyttƤƤ aikajaon (TDMA) lisƤksi taajuushyppelyƤ, GSM-kehys jaetaan neljƤƤn alikehykseen, jotka voidaan lƤhettƤƤ eri taajuuksilla.

Maailman matkapuhelinverkoista noin kolmannes perustuu CDMA-tekniikkaan. DatayhteyksissƤ se on nopeampi kuin GSM:n GPRS-versio, muttei yhtƤ nopea kuin GSM:n EDGE-versio tai WCMA-3G-versio.

Katso myƶs