Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.
Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.
Agnar – Namnet infördes på dagens datum 1986, men flyttades 1993 till 13 februari och utgick 2001.
Agnes – Namnet har, vid sidan av Agneta och Agnetis, sedan gammalt funnits på dagens datum och har inte flyttats.
Agneta – Namnet fanns, vid sidan av Agnes och Agnetis, till minne av ett helgon, på dagens datum före 1901, då det utgick, eftersom det då inte ansågs tidsenligt. 1986 återinfördes det dock på dagens datum och har funnits där sedan dess.
Agnetis – Namnet fanns, vid sidan av Agnes och Agneta, på dagens datum till minne av helgonet Agneta, men utgick 1901.
Föregående i kronologisk ordning
Före 1901 – Agnes, Agneta och Agnetis
1901–1985 – Agnes
1986–1992 – Agnes, Agneta och Agnar
1993–2000 – Agnes och Agneta
Från 2001 – Agnes och Agneta
Källor
Brylla, Eva (red.): Namnlängdsboken, Norstedts ordbok, Stockholm, 2000. ISBN 91-7227-204-X
af Klintberg, Bengt: Namnen i almanackan, Norstedts ordbok, Stockholm, 2001. ISBN 91-7227-292-9
1276 – Sedan Gregorius X har avlidit den 10 januari väljs Petrus a Tarentasia till påve och tar namnet Innocentius V. Han avlider dock själv efter endast fem månader på posten.
1504 – Sedan den svenske riksföreståndaren Sten Sture den äldre har avlidit i Jönköping den 14 december året före väljs Svante Nilsson till hans efterträdare på riksföreståndarposten. Nilsson har tidigare varit Sten Stures motståndare och stödde avsättningen av honom 1497. Sedan hans återkomst 1501 har Nilsson dock motvilligt stött honom och väljs nu av de svenska stormännen, för att förhindra att den danske kungen Hans återkommer som kung av Sverige.
1556 – Under det pågående kriget mellan Sverige och Ryssland inleder ryssarna ett fyra dagar långt anfall mot Viborgs slott. Den 25 januari slår svenskarna tillbaka anfallet.
1720 – Sverige och Preussen sluter fred i Stockholm. Genom denna förlorar Sverige Szczecin med Vorpommern söder om floden Peene, öarna Usedom och Wollin samt städerna Damm och Gollnow, men får två miljoner riksdaler i ersättning för dessa områden.
1793 – Den franske kungen Ludvig XVI, som har blivit avsatt den 21 september året före, blir giljotinerad, sedan han fem dagar tidigare har dömts till döden av nationalkonventet med en rösts övervikt.
1821 – En rysk forskningsexpedition under ledning av Fabian von Bellingshausen upptäcker en ö utanför den antarktiska kontinenten, som han kallar för Peter I:s ö efter den ryske tsaren Peter den store.[3] Expeditionen stoppas 25 kilometer från ön av packis, men eftersom det blir det första land man hittar söder om södra polcirkeln är det den dittills sydligaste landmassan människan känner till. 1910 bekräftas öns existens av den fransk forskningsexpedition, som dock stoppas av packis 5 kilometer från ön. Första gången någon landstiger på ön är 1929, då en norsk expedition kommer dit och 1931 annekteras ön av Norge.
USS Nautilus, som är världens första kärnkraftsdrivna ubåt, sjösätts i Groton i den amerikanska delstaten Connecticut. En knapp vecka senare går den till sjöss på sin jungfruresa.
Ett lotteri anordnas för insamling av medel till ombyggnad av den svenska nationalteatern Dramaten. Då den totala vinstsumman är tio miljoner kronor är det det största lotteriet dittills i Sverige.
1966 – Den svenska fredsforskningsutredningen avger sitt betänkande och föreslår att ett internationellt fredsforskningsinstitut ska upprättas i Stockholm. Den 6 maj samma år beslutar riksdagen därför att inrätta Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.
1969 – Efter omfattande protester mot den svenska universitetsreformen UKAS presenterar utbildningsminister Olof Palme i stället alternativet PUKAS.
1976 – Flygplanstypen Concorde genomför sin första kommersiella flygning, men det blir inledningsvis ingen succé, varför endast 20 plan byggs till att börja med.
1985 – Stockholms kommunfullmäktige beslutar, att Stockholm åter ska kallas stad och inte kommun (formellt är alla svenska städer avskaffade och ersatta med kommuner sedan 1971).
1987 – Bjarne Semb blir av sjukhusledningen avskedad som chef för thoraxkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, eftersom man kritiserar honom för bristande etik i samband med hans hjärttransplantationer och operationer med konstgjorda hjärtan. Han stämmer dock landstinget, som i november samma år ogiltigförklarar hans avsked och erlägger skadestånd till honom. I januari 1988 införs hjärndödsbegreppet i svensk lag, som en följd av dessa händelser.
1999 – Det amerikanska bilföretaget Ford Motor Company köper det svenska Volvo Personvagnar för 50 miljarder kronor. Företaget förblir i Fords ägo till 2010, då det säljs till det kinesiska bilföretaget Geely.
2002 – Den svensk-kurdiska 26-åriga kvinnan Fadime Şahindal blir mördad av sin far, på grund av sitt ”västerländska levnadssätt” och att hon har en svensk pojkvän. Mordet utlöser en debatt om så kallade hedersmord i Sverige och fadern döms sedermera till livstids fängelse.
2003 – Den förre svenske hemvårdaren Joy Rahman tilldöms 8,2 miljoner kronor i skadestånd, vilket blir det högsta någonsin i Sverige, efter att han oskyldig har suttit åtta år i fängelse för mord.
2012 – De svenska Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt avgår efter knappt tio månader på posten, sedan han har förlorat mycket förtroende, både inom partiet och bland väljarna, bland annat på grund av Juholtaffären i oktober 2011. Han blir därmed Socialdemokraternas kortvarigaste partiledare någonsin och den 27 januari efterträds han av Metallordföranden Stefan Löfven.
1860 – Karl Staaff, svensk liberal politiker och advokat, partiledare för Liberala samlingspartiet 1907–1915, Sveriges statsminister 1905–1906 och 1911–1914