Knowledge Base Wiki

Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.

Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.

Proctotrupoidea
Pelecinus polyturator, en av de største artene, fra Nord-Amerika
Nomenklatur
Proctotrupoidea
Populærnavn
proctotrupider
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
InfraordenProctotrupomorpha
Økologi
Antall arter: ca. 2800,
trolig snaut 400 i Norge
Habitat: parasitter
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Proctotrupoidea er en, sannsynligvis polyfyletisk, gruppering av insekter som hører til gruppen snyltevepser (Parasitica). Det er vanlig i dag å dele gruppen i 11 familier, men alle disse bortsett fra Diapriidae og Proctotrupidae er svært artsfattige, og man regner med at 80% av artene hører til i Diapriidae.

Utseende

Små til store (2 – 60 mm), slanke snylteveps, vanligvis svarte på farge. Kroppen er vanligvis langstrakt, modet relativt lite, bredere enn langt, med lange, trådformede antenner og tre punktøyne i pannen. Fasettøynene er oftest relativt små. Forkroppen (thorax) er avlang. De fleste har velutviklede vinger med tydelig årenett, men noen er vingeløse. Beina er gjerne forholdsvis korte, bakleggene kan være kølleformede. Bakkroppen er gjerne lang og slank, den kan være svært lang og tynn eller festet til forkroppen med en lang stilk.

Levevis

Disse artene er stor sett parasitoider som utvikler seg i larver eller pupper av ulike insekter. Biologien er kjent for relativt få av delgruppene.

Systematisk inndeling

Man regner med at Proctotrupoidea er en kunstig gruppering, og at de ulike gruppene ikke er hverandres nærmeste slektninger. En nyere klassifikasjon ([1]) deler dem inn i tre, antatt monofyletiske grupper: 1: Heloridae + Vanhorniidae + Pelecinidae + Proctotrupidae. 2: Roproniidae. 3: Maamingidae + Diapriidae + Austroniidae + Monomachidae (Peradeniidae og Proctorenyxidae er ikke tatt med i denne oversikten, men Peradeniidae er sannsynligvis nærmest beslektet med Heloridae).

Treliste

Eksterne lenker

Autoritetsdata