Search for LIMS content across all our Wiki Knowledge Bases.
Type a search term to find related articles by LIMS subject matter experts gathered from the most trusted and dynamic collaboration tools in the laboratory informatics industry.
Un trapezi és un quadrilàter simple i convex amb com a mínim dos costats paral·lels. Aquests costats paral·lels s'anomenen les bases del trapezi, i els costats no paral·lels (si n'hi ha) són els costats o arestes laterals.[1]
Classificació
Els trapezis solen classificar-se segons diversos criteris, en general no excloents.
Segons els angles
Un trapezi té quatre angles interiors, la suma dels quals és sempre 2π (i.e. 360°).
Si té dos angles rectes adjacents, s'anomena trapezi rectangle.[2] Si té un tercer angle també recte, aleshores el quart angle també ho és i el trapezi és un rectangle.
Si té dos angles obtusos no adjacents (i, per tant, també dos angles aguts no adjacents), s'anomena trapezi obtusangle.
Si té dos angles aguts adjacents (i com a resultat també dos angles obtusos adjacents), s'anomena trapezi acutangle. En aquest cas, els angles aguts sempre seran a banda i banda de la base major del trapezi i els obtusos a banda i banda de la base menor.
Segons els costats
Si no hi ha cap parell de costats de la mateixa longitud, s'anomena trapezi escalè.
Si els dos costats paral·lels tenen la mateixa longitud, s'anomena trapezi isòsceles. En aquest cas, els seus angles són iguals dos a dos (els dos angles d'una mateixa base són iguals entre ells).[3] A més, les seves dues diagonals tenen la mateixa longitud. Els trapezis isòsceles són sempre acutangles. El grup de simetria d'un triangle isòsceles és sempre el grup diedral D₂.
En particular, si un tercer costat té la mateixa longitud que els costats paral·lels s'anomena trapezoide trisòsceles o trapezoide trilateral.
Si tots els seus costats són iguals, és un quadrat.
Altres classificacions
Si el trapezi té els seus costats paral·lels dos a dos, s'anomena paral·lelogram.
Si existeix una circumferència inscrita al trapezi (és a dir, una circumferència tangent a tots els costats del trapezi) s'anomena trapezi tangencial.
Caracterització
Donat un quadrilàter convex Q, les següents afirmacions són equivalents:[4]
La longitud del segment mitjà del trapezi (el segment que uneix els punts mitjans dels costats laterals, i que, per tant, és paral·lel a les bases) es calcula amb la fórmula següent:
El baricentre o centre de massa del trapezi de bases està situat en el segment que uneix els punts mitjans de les seves bases, a una distància perpendicular expressada per:[5]
Diagonals
Donat un trapezi de bases i , amb , i de costats laterals i . Les longituds de les seves diagonals són:[6]
A més, sigui la intersecció entre les dues diagonals, siguin i els vèrtexs d'una de les bases i siguin i els vèrtexs de l'altra es compleix sempre que:[6]
Amb la mateixa nomenclatura de punts esmentada, sigui el segment inscrit al trapezi i paral·lel a les bases que passa per , es compleix que la longitud de és la mitjana harmònica dels costats laterals,[7] és a dir que
Aplicacions
Diversos fenòmens i formes de la natura són modelitzables a partir d'un trapezi. A més, el trapezi es fa servir àmpliament en enginyeria i arquitectura. D'entre les aplicacions esmentades en destaquen, per àrea, les següents:
En arquitectura, el terme es fa servir per referir-se a portes, finestres i edificis simètrics construïts més amples a la base, afilant-se cap a la part superior, a l'estil egipci. Si aquests tenen costats rectes i cantonades angulars, les seves formes solen ser trapezis isòsceles. Aquesta forma apareix ja en l'arquitectura de l'Antiguitat, i era per exemple l'estil estàndard per a les portes i finestres de l'arquitectura inca.[8]
Astronomia
El cúmul del Trapezi, al centre de la nebulosa d'Orió, que pren el nom de l'asterisme de quatre estrelles relativament brillants que conté —en una forma que recorda a un trapezi.
Biologia
Més enllà dels usos en anatomia ja esmentats, àrees de la biologia com la morfologia, la taxonomia i altres disciplines descriptives usen el terme en situacions diverses. En taxonomia en trobem com a exemples la subfamília dels trapezitins, el gènere dels trapezites o la família trapèzids. En morfologia, elements com el protòrax d'alguns insectes es presenten en formes similars a trapezis.
En la branca matemàtica de la teoria de nombres s'anomenen nombres trapezoïdals aquells nombres naturals que es poden escriure com la suma de dos o més nombres naturals majors que u.